Палестинците на Западния бряг гласуваха в събота в общинските избори. Вотът

...
Палестинците на Западния бряг гласуваха в събота в общинските избори. Вотът
Коментари Харесай

65% от палестинците гласуваха на местния вот на Западния бряг

Палестинците на Западния бряг гласуваха в събота в общинските избори. Вотът бе бойкотиран от групировката " Хамас ", ръководеща Ивицата Газа, в символ на митинг против отлагането за неопределен срок на парламентарните избори, съобщи Агенция Франс Прес.

В палестинските територии от 15 години не са провеждани законодателни или президентски избори, докато последният общински избор - също бойкотиран от " Хамас " - се организира през 2017 година.

От 376 селища на Западния бряг, в 60 нямаха претенденти, а други 162 имаха обединен лист, като най-после останаха единствено 154 селища, които фактически гласоподаваха в събота. Говорителят на палестинската централна изборна комисия Фарийд Таам Аллах е декларирал пред Агенция Франс Прес, че изборните секции са отворени във всички обитаеми места.

Избирателните секции затвориха в 19:00 часа, като близо 65 % от 405 000 имащи право на глас гласоподаватели са дали своят вот, според данни на изборната комисия. Резултатите ще бъдат оповестени в неделя следобяд, се споделя в известието.

Това беше първият стадий от двуетапен развой на гласоподаване, като градовете трябваше да гласоподават през март 2022 година Общинският избор се счита за незначителен, защото повечето кандидати се кандидатират като самостоятелни, а Хамас не взе участие.

Те са " политически маловажни, тъй като се организират в селата, а не в огромните градове ", и са " безполезни " при отсъствието на Хамас, съобщи политическият анализатор Джихад Харб.

Екстремистката формация, която ръководи Газа от 2007 година, бойкотира вота в символ на митинг против неопределеното отлагане на президента Махмуд Абас на парламентарните и президентските избори, които бяха планувани за по-рано тази година.

Ислямистите бяха подготвени да отстранен парламентарните избори, което беше необятно разглеждано като същинската причина за 11-часовото закъснение на Абас в допитването. Той се базира на отхвърли на Израел да позволи гласуването в анексирания източен Йерусалим.

Президентският мандат на Абас трябваше да завърши през 2009 година

" Хамас " и " Фатах ", светската партия, водена от 86-годишния Абас, са в спор от 2007 година, когато ислямистите превзеха Газа след седмица на смъртоносни конфликти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР